Workshop zelfverdediging voor Ladies Only in Haarlem!

Groepsfoto  1209201512 september vond in Haarlem de eerste workshop zelfverdediging voor Ladies Only plaats. Deze 2 uur durende workshop was op de locatie van My Own Jeet Kune Do en werd begeleid door Ben Tieleman. Samen met een mede JKD-er had ik de eer hierbij te assisteren.

Via de bekende media hoor je verhalen en/of zie je beelden van vrouwen die slachtoffer zijn van verschillende vormen van geweld. Gelukkig zijn er daarnaast ook succes verhalen van dames (jong en oud) die zichzelf in veiligheid wisten te brengen door op dat moment juist te handelen. Met handelen doel ik niet persé op fysieke zelfverdediging, maar dat kan bijvoorbeeld ook met behulp van stem, houding of gebruik maken van de omgeving (vluchtroutes, menigte, etc).

De opkomst was groot en van alle leeftijden. Het was een mooi gemengd gezelschap bestaande uit familie, collega’s, mede JKD-ers, vrienden en voor mij onbekenden. Het betekent wel iets dat er zo’n grote groep dames komt trainen op zoek naar een vorm van veiligheid. Mooi, maar ook direct confronterend, waren de persoonlijke verhalen die bij de introductie werden gedeeld. Om een veilige omgeving te creëren werden duidelijke afspraken gemaakt over de wens van privacy met alle aanwezigen. Dit zorgde voor een open en ontspannen sfeer en een goede basis van de workshop.IMG_0352

De 4 kernpunten voor deze workshop waren:

  • Bewustwording
  • Structuur (afstand)
  • Simpliciteit
  • Vaardigheden

Zorg voor voldoende afstand. Iedereen heeft een persoonlijke ruimte waarin die zich nog prettig voelt. Op het moment dat iemand binnen die ruimte komt voelt dat onprettig. De ‘spider senses’ gaan trillen en gevaar loert. Dat gevoel waarschuwt de individu en geeft een signaal dat daar iets mee gedaan moet worden.

Komt iemand binnen de persoonlijke ruimte, creëer afstand. Zorg voor ruimte en daarmee tijd om weg te komen of indien niet anders kan, creëer een mogelijkheid om weg te komen. Dat kan met behulp van verschillende middelen. Trek aandacht van anderen op wat voor manier dan ook. Wees bewust van de omgeving en maak waar mogelijk gebruik van de omgeving als vluchtmogelijkheid. Mooi voorbeeld hiervan kan op het werk zijn, maar ook met stappen in de kroeg. Stel je hebt een gesprek, discussie of conflict waarvan de kans zeer reëel is dat deze escaleert, wees dan bewust van je positie ten opzichte van de omgeving. Waak ervoor dat de persoon niet tussen jou en de (enige) vluchtroute staat en daarmee de weg naar veiligheid belemmert. Het klinkt erg theoretisch, maar doe aan positiebepaling.

Een terechte opmerking die tijdens de workshop werd gemaakt is dat diegene niet als eerste zou slaan. In bijna alle gevallen zal dat ook zo zijn en niet perse alle scenario’s vragen erom als eerste aan te vallen. Helaas zijn er praktijkvoorbeelden waarbij snel duidelijk is dat het verkeerde kant opgaat als je de slachtofferrol aanneemt en geen actie onderneemt. Hoe lastig ook en hoe oneerlijk ook, maar dan komt het onder andere neer op stoot- en trapvaardigheden en met name de simpliciteit van deze: zo simpel, direct en daarmee effectief mogelijk!

Wij zijn ons er ook wel van bewust dat na deze 2 uurtjes de dames niet zijn veranderd in een moordmachine, die bij iedere verkeerde blik de scrotum eraf draait en daarna door middel van een perfecte flying kick de aanvaller naar het canvas brengt. Dat leer je niet in 2 uurtjes en dat is ook niet het doel van deze middag geweest (of überhaupt workshops). Daar is meer tijd verspreid over een langere periode met herhaling en intensievere vorm van training voor nodig. Naast het fysieke is namelijk ook het mentale deel van groot belang. Ik durf zelfs wel te beweren van grootste belang. Het mentale deel wordt gevormd vanuit de persoonlijkheid, maar ook door ervaring. Wat heeft iemand meegemaakt of voelt iemand zich juiste sterker of zekerder doordat die veel getraind heeft (mooi recent voorbeeld in India Karate kampioene versus 2 aanranders)? Waar wij wel op hopen is met name het stukje bewustwording, de start van een persoonlijke ontdekkingsreis. Maar zeker ook het belang van afstand houden!

De dag is afgesloten met een pressure drill. De instructeur -voorzien van bril, tok en pad- stond in het midden van de kring en stapte op een willekeurige dame binnen de cirkel af. De benadering gebeurde op verschillende wijze. De ene keer kalm, de andere keer snel, dan weer agressief of juist dreigend. Op zo’n moment is mooi het verschil binnen de groep te zien. Niemand reageert het zelfde, en niemand reageert verkeerd. De een schopt, de ander gebruikt de knie. De een reageert direct en stoot en de ander heeft eerst een schrikreactie, neemt afstand en pakt daarna een doel. Mooi was in ieder geval dat iedereen zag dat er geen tijd is om rustig na te denken, maar dat het niet erg is wat de reactie precies is, als er maar direct gereageerd wordt en indien nodig een vervolgactie komt.IMG_0401

Ik val in herhaling, maar belang van afstand en houdt het simpel!

Volgende workshop zelfverdediging voor Ladies Only in Haarlem vindt plaats in februari 2016. Kijk voor meer informatie over de workshops zelfverdediging voor ladies in Haarlem, maar ook voor de andere locaties in Nederland op www.myownjeetkunedo en www.djkd.nl .

Zover ik kan inschatten was het een zeer geslaagde dag. Naast veel gelachen heeft iedereen als groep hard gewerkt en is als individu gegroeid!

MOJKDheader-metro-ELITE

3 gedachtes over “Workshop zelfverdediging voor Ladies Only in Haarlem!

  1. Klinkt redelijk basic. Ik lees alleen niet dat jullie de confrontatieregels hebben geoefend. Dit is redelijk essentieel en belangrijker dan het fysieke. Ook houding geoefend? De verschillen tussen een onderwerpende houding (prooidier gedrag), een houding die zelfvertrouwen uitstraalt en een arrogante houding (provocerend gedrag)? En ik neem aan dat in het kader van simpliciteit Ben het KISS principe heeft aangehouden iig wat technieken betreft. Dus bijvoorbeeld geen stoten of fingerjabs waar je een stevige technische basis voor moet hebben om effectief te zijn, maar hamervuist en monkeyclaw die iedereen op twee benen kan. Ik neem aan dat er voor de verdediging zelf gebruik is gemaakt van MVS?

    Like

  2. Beste Jeet kune do Nederland,
    Bedankt voor de reactie en de verschillende aannames. Dit stuk is bedoeld als terugblik op een geslaagde dag en niet als theoretisch stuk. Om niet te diep in te gaan op alle opmerkingen, maar wel netjes antwoord te geven op de verschillende vragen geef ik een korte reactie. Het ging om een grote groep dames, bestaande uit verschillende leeftijden, verschillende achtergronden en verschillende persoonlijkheden. Het eerste deel van de middag is aandacht geschonken aan de confrontatieregels in theorie en praktijk. Wat betreft de technieken zijn deze zo simpel mogelijk gehouden en is ingezet op de instinctieve reactie bij acute situaties. De middag is afgesloten met een oefening waarbij de primaire reactie bij een plotselinge aanval per individu centraal stond.

    Ik wil je in ieder geval bedanken voor het meedenken.

    Like

  3. Beste Niels,

    Wat ik noemde zijn elementaire aspecten die terug behoren te komen in iedere professionele workshop waar deze doelgroep aan meedoet. Een oefening aanval en verdediging is leuk en hoort ook in een dergelijke workshop, maar daar mag het zwaartepunt niet op liggen bij deze doelgroep. En dat zeg je wel door er de workshop mee af te sluiten. In de realiteit zal dat niet het geval zijn en moet je preventieve of de-escalerende maatregelen kunnen treffen. Deze doelgroep heeft meer baat bij het oefenen van deze maatregelen dan bij oefeningen waar ze fysiek moeten worden. Fysiek worden kan altijd. Dat is het makkelijkste van alles. Het is de brandblusser bij brand en niets meer dan schadebeperking. Beter is het te voorkomen, toch?

    Grtz,
    Michael

    Like

Plaats een reactie